Pressmeddelande: Free European Hostages in iran (Svenska), 18 maj 2022

Gripandet av två franska turister i Teheran samt tillkännagivandet att avrättningen av svensk-iraniern Ahmadreza Djalili planeras äga rum den 21 maj bekräftar att den islamiska republiken antagit en systematisk politik av gisslantagande för att påverka pågående förhandlingar, till och med sabotera dem och avbryta alla förbindelser med Europa för att få till stånd frigivning av säkerhetstjänstens agenter, som avlyssnats och dömts i olika länder.

Hittills har diplomatin visat sig vara maktlös för att befria de europeiska medborgare som tagits som gisslan.

Vi ber alla europeiska regeringar och ansvariga ledare för europeiska institutioner att bilda en gemensam front och ställa villkor på de fortsatta förhandlingarna med den islamiska republiken när det gäller omedelbar frigivning av alla europeiska medborgare som arresterats eller dömts i Iran, under den falska förevändningen om att de skadat den nationella säkerheten.

Att upprätthålla relationer med en stat som systematiskt struntar i diplomatins regler och principer är inte längre acceptabelt. Det är orimligt och ovärdigt att fortsätta mata denna maskin av gisslantagande. Det är alltmer uppenbart att den islamiska republiken valt att samarbeta med regimer som är likgiltiga för mänskliga rättigheter och internationella konventioner. Med respekt för det iranska folket och dess medborgares rättigheter, låt oss därför överlåta regeringen i den islamiska republiken till dess nordkoreanska kärlek och seder i väntan på att den ska komma till besinning och bli anständighet. Om revolutionsgardet, som av allt att döma ligger bakom dessa olagliga arresteringar, vill bryta banden med Europa, låt oss tillfredsställa detta syfte, eftersom ingen eftergift någonsin kommer att lirka fram en lösning utan bara bringa ännu mer ilska. Det är därför också upp till de andra iranska institutionerna att, för sin hemmaopinion, förklara kostnaderna för sin politik.

Familjer, vänner och anhängare till europeiska gisslan som hålls i Iran


OpenEdition vous propose de citer ce billet de la manière suivante :
Sandrine Perrot (18 mai 2022). Pressmeddelande: Free European Hostages in iran (Svenska), 18 maj 2022. Fariba Adelkhah & Roland Marchal Support Committee. Consulté le 16 juillet 2024 à l’adresse https://doi.org/10.58079/op9v


Vous aimerez aussi...

Rechercher dans OpenEdition Search

Vous allez être redirigé vers OpenEdition Search